Apex Capital

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

-

 

 

 

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky společnosti Swiss Life Select.

 

Analytici vycházejí z dat získaných prostřednictvím systémů LSEG Workspace a Lipper za použití informací ze 750 fondů kolektivního investování, které jsou pro českého investora na domácím trhu běžně dostupné. Při výpočtu indexu sledují i váhy jednotlivých fondů v celkovém investičním portfoliu v Česku.

 

Zatímco v prvním čtvrtletí rostly fondy o 5,4 %, ve druhém čtvrtletí jen o 0,26 %. Za posledních dvanáct měsíců zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 12,2 %, vyplývá ze zmíněného indexu.

 

 

Pět nejvýkonnějších fondů za leden až červen 2024

 

Pět nejméně výkonných fondů za leden až červen 2024

 

 

 

Akciové fondy za letošní první pololetí dosahují výkonnosti 8,7 %.

„Ve skupině nejúspěšnějších fondů první poloviny roku se na předních příčkách vyskytují především fondy orientující se na americké akcie, technologie a Indii, celkem se prosadila i východní Evropa,“ říká Richard Bechník, hlavní investiční a ekonomický analytik Swiss Life Select.

„V případě nejvýkonnějších fondů investujících do amerických akcií či se zaměřením na technologický sektor se o daný výsledek velkou měrou postarala koncentrace do velkých akciových titulů. Jedná se například o společnost Nvidia, které patří v portfoliích těchto fondů podíl 8 až 11 %. Velké váhy několika gigantickým společnostem přiřazují i globální či americké akciové indexy, kde se Nvidia v některých případech postarala o třetinu dosaženého letošního zisku celého indexu,“ upřesňuje analytik.

 

Jak se bránit inflaci? Investujte!

 

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

„Dařilo se například také akciím z Tchaj-wanu, Turecka nebo Maďarska, i když jejich výkonnost snižovalo oslabování lokálních měn. Z posledních dvou zmíněných regionů dokázal těžit i fond Schroder ISF Emerging Europe. Ten si sice vybral těžké časy v roce 2022 při odepisování velké části ruských akcií, letos se ale díky portfoliu orientovanému na východní regiony, pochopitelně mimo Rusko, těší ze čtvrté nejlepší výkonnosti,“ pokračuje Bechník.

Méně úspěšné byly dluhopisové fondy. „Ty byly vystaveny tlaku především kvůli lavírování americké centrální banky Fed, u které predikce analytiků stále oddalují zahájení snižování úrokových sazeb. To dokresluje i předposlední umístění fondu Templeton Global Bond,“ vysvětluje.

„V rámci akciových fondů pak výrazně za většinou trhu zaostaly strategie zaměřené na Latinskou Ameriku. Daný region tak po úspěšných předchozích dvou letech nenavázal na nadstandardní výkonnost a letos výrazně ztrácí,“ dodává Bechník.

V dlouhodobém horizontu posledních pěti let zhodnocuje průměrný český investor svůj majetek v akciových fondech o 7,44 % ročně. Defenzivnější fondy, do kterých patří smíšené či dluhopisové fondy, přinášejí při přepočtu na roční výkonnost 4,4 %.

 

Zdroj: Index českého investora CII750, Swiss Life Select a Refinitiv

 

Průměrnou výkonnost podílových fondů analyzuje také index od finanční skupiny Partners. Sleduje přibližně 140 fondů denominovaných v české koruně, a tedy převážně distribuovaných a nabízených v Česku. Ukazuje, že například fondy investující do akcií vyspělých zemí mají za letošní první pololetí zhodnocení 11 %, za poslední rok 18,9 % a za posledních deset let 95,9 %.

autor článku: Petr Kučera, šéfredaktor webu Peníze.cz
zdroj: https://www.penize.cz/podilove-fondy/459088-nejlepsi-podilovy-fond-letos-vydelal-26-zebricky-za-pololeti
zdroj obrázku: Shutterstock

Kontaktujte nás

Chcete-li vyplnit tento formulář, prosím povolte v prohlížeči JavaScript.
Jméno
© Copyright 2024 - APEX